O akcji

Podstawowe informacje

    Przekonaj się z nami, że zboże smakuje i inspiruje. Wyczaruj z makaronów, kasz, mąk, pieczywa i płatków przepyszne dania. Bawmy się razem smakiem polskich zbóż i odczarujmy skarby w Twojej kuchni.

„Zboże smakuje i inspiruje” to akcja promocyjno-informacyjna, która ma na celu przede wszystkim popularyzowanie spożycia produktów zbożowych. Chcemy pomóc Wam inaczej na nie spojrzeć i pokazać, że takie produkty są nie tylko zdrowe, ale również mogą stanowić źródło wielu kulinarnych inspiracji. Każdy z nas gdy słyszy „produkty zbożowe” ma przed oczami pewne obrazy, które pojawiają się niemal niezależnie od naszej woli. Czasami te obrazy to łany zboża, miska kaszy, rumiany chleb albo mąka na stolnicy. Ale to przecież również makarony czy płatki, czy nawet kluski leniwe, które są tak naturalnie wkomponowane w nasze codzienne menu.

Co tak naprawdę wiemy o produktach zbożowych? Nasze głowy wypełnione są różnymi wyobrażeniami i przekazami o tych produktach – nierzadko błędnymi. W tym zabieganym świecie rzadko znajdujemy czas i siłę, by nasze przekonania zweryfikować. I tu z pomocą przychodzi akcja „Zboże smakuje i inspiruje”! Chcemy przekonać Was do częstego korzystania z przetworów zbożowych oraz powiedzieć Wam kilka słów o ich jakości oraz wartościach. Chcemy zachęcić do spróbowania i naturalnego włączania do swojej diety makaronów, kasz, płatków, mąk i pieczywa. Produkty te są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wreszcie chcemy zaproponować Wam kulinarne eksperymenty z produktami, które tak łatwo przygotować. Jak chcemy to zrobić?

Po pierwsze, pomagając Wam na nowo odkryć produkty zbożowe. Odpowiemy na Wasze pytania, rozwiejemy Wasze wątpliwości, udzielimy Wam porad, a od czasu do czasu porcję tych mądrości okrasimy ciekawostką. Zaopatrzymy Was w wiedzę niezbędną do uregulowania swoich nawyków żywieniowych. Na naszej stronie znajdziecie cenne informacje o wartościach odżywczych produktów zbożowych, ich roli w codziennej diecie człowieka, ale również dowiecie się na przykład co kryje się pod pojęciem Talerza Żywieniowego. Podzielimy się też różnymi ciekawostkami, np. że dawno temu nasze babcie dodawały do gotującego się makaronu odrobinę oleju lub oliwy, ponieważ zapobiegało to jego sklejaniu się. Dziś nie jest to konieczne, bo jakość makaronów jest zdecydowanie lepsza, ale za to nie można zapomnieć o mieszaniu ich podczas gotowania. Wyjawimy Wam, że na początku swojego istnienia chleb był płaski i twardy i dopiero Egipcjanie ok. 2600 lat p.n.e. odkryli zakwas, który go spulchnił. Wyjaśnimy też, że płatki owsiane regulują pracę naszego układu trawiennego i dają uczucie sytości, ponieważ zawierają błonnik (i wytłumaczymy czym on jest). Przedstawimy Wam wszystkie rodzaje kasz - a jest ich co najmniej 7 – i opowiemy o ich zbawiennym działaniu na ludzki organizm. Opowiemy Wam również na przykład dlaczego mąka pszenna jest niekwestionowaną królową w piekarnictwie i doskonałym źródłem energii dla organizmu. No i oczywiście wytłumaczymy z jakich powodów zaleca się spożywać 5-6 porcji produktów zbożowych dziennie.

Po drugie, inspirując Was i zachęcając do eksperymentowania w kuchni z produktami zbożowymi. Robimy to goszcząc w radio, telewizji oraz na blogach kulinarnych. Wiele osobowości z branży gastronomicznej (i nie tylko) przyłączyło się do naszego projektu, by razem z nami pokazać Wam jak przyjemne i zdrowe może być przyrządzanie potraw zbożowych. We współpracy z kucharzami publikujemy nowatorskie przepisy, które z pewnością ośmielą do eksperymentowania i sięgania po to co znane - tylko w nowym wydaniu.

Po trzecie, towarzysząc Wam w tej kulinarnej i poznawczej podróży. Dajcie się poznać! Jesteś młodą mamą i chcesz prawidłowo się odżywiać podczas karmienia piersią? A może jesteś zabieganym studentem, który musi niedrogo ale odżywczo jeść w swojej drodze po wykształcenie? A może jesteś panią domu i nie wiesz jak przekonać swoje dzieci do pożywnego jedzenia? Zatem „Zboże smakuje i inspiruje” to coś dla Was! Piszcie do nas, dzielcie się swoimi przepisami, zaglądajcie na naszą stronę i fanpage na Facebooku.

Jesteśmy dla Was, a nasza akcja przez cały rok będzie udowadniać, że zboże smakuje i inspiruje.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund