Kokosowy deser z kaszy manny z żurawiną i musem malinowym

Składniki:

  • 3 łyżeczki kaszy manny
  • 1/2 litra mleka kokosowego
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • skórka z 1 limonki
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 mango pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie i ostudzonej
  • Mus malinowy:
  • 1 szklanka malin
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g ciemnej czekolady startej na tarce o drobnych oczkach

Przygotowanie:

Z 1/2 litra zimnego mleka odlej 3/4 szklanki mleka kokosowego i wsyp do niego kaszę manny i dobrze wymieszaj. Resztę mleka zagotuj z dodatkiem szczypty soli, cukru i łyżeczki masła. Do gotującego się mleka wlej namoczoną kaszkę. Mieszaj szybko trzepaczką, by nie powstały grudki i gotuj według przepisu na opakowaniu, aż do gęstości. Dodaj skórkę z limonki, mango i szczyptę cynamonu. Ostudź. Następnie dodaj żelatynę i przełóż do pucharków lub miseczek, i wstaw do lodówki aż zastygnie. W tym czasie przygotuj mus z malin, czyli zmiksuj maliny z cukrem pudrem. Po zastygnięciu polej deser musem i udekoruj startą czekoladą.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund