Makaron pełne ziarno spaghetti ze zrazikami cielęcymi w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 400 g makaronu pełne ziarno spaghetti
  • 500 g mielonej cielęciny
  • 2 mozzarelle w zalewie
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 bułki pszenne
  • 1 jajko
  • 40 g masła
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć w letnie wodzie i odcisnąć. Wymieszać z jajkiem, dokładnie, dodać mięso mielone, posolić, dodać pieprz czarny. Dokładnie wszystko wyrobić i uformować kulki. Na patelni podgrzać masło z olejem i obsmażyć z każdej strony zraziki na złoty kolor. Usmażone zraziki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na patelnię wlać troszkę wody, zebrać smaki ze smażenia i zalać tym zraziki. Wstawić do piekarnika na około 10-15 minut. W rondlu zagotować bulion, dodać serek mascarpone. Do sosu dodać zraziki. Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Makaron dodać do sosu z pulpecikami, jeszcze dodać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę, kilka razy zamieszać i podawać. Posypać koperkiem.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund