Paluszki grissini idealne na domowego sylwestra

Składniki:

  • Mąka pszenna poznańska - 500g
  • Drożdże - 40g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Woda - ok.250ml
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Jajko do smarowania
  • Sezam, mak, siemię lniane, czarnuszka, kminek, rozmaryn,
  • Sól gruboziarnista
  • Szynka parmeńska lub inna dojrzewająca - 10 plastrów
  • Rukola

Przygotowanie:

Z drożdży, cukru, 2-3 łyżek mąki i ciepłej wody przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodajemy sól, olej i podrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 4 części, każdą na kolejne 4-6, z każdej przygotować cienkie wałeczki, układać na papierze do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać dowolnymi posypkami. Piec w piekarniku w temp. 200 stopni do momentu aż paluszki będą rumiane i chrupiące.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund