Kolorowa pepperonata

Składniki:

  • 3 duże papryki (czerwona, żółta i zielona)
  • 2 czerwone cebule
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • świeże lub suszone oregano
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować:

Papryki myjemy, suszymy i wkładamy do piekarnika pod grill (obracamy co kilka minut - skórka na paprykach powinna stać się prawie czarna), po czym przekładamy je do garnka, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie wyjmujemy papryki z garnka, zdejmujemy skórki oraz wyjmujemy gniazda nasienne. Paprykę kroimy na cienkie paski. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Czosnek obieramy, miażdżymy trzonkiem noża i kroimy drobno;
Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach obieramy ze skórki, wydrążamy również środek pomidorów,a miąższ kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i czosnek, aż do zeszklenia, dodajemy paprykę, pomidory i oregano, zmniejszamy ogień i dusimy ok 20-30 minut, pod koniec doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku. Jeśli pomidory są kwaśne można zrównoważyć smak dodając szczyptę cukru.
Na każdym podsmażonym na złoto placuszku kładziemy łyżkę pepperonaty, możemy również udekorować całość pokruszonym serem kozim lub owczym.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund