Zimowa zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Składniki:

  • 2 torebki ugotowanej kaszy jęczmiennej (grubej)
  • 200 g boczku wędzonego parzonego
  • mięso z połowy pieczonego kurczaka (lub 2 filety z piersi kurczaka, pieczone lub gotowane)
  • 2 czerwone cebule
  • 750 g pieczarek
  • 100-150 g drobnych rodzynek
  • mieszanka włoskich ziół, sól, czarny pieprz
  • oliwa
  • 150-200 g tartego sera (żółtego wędzonego lub oscypka)

Jak przygotować:

Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy, dodajemy drobno krojoną cebulę, smażymy tak długo, aż boczek będzie lekko chrupiący, a cebula zeszklona. Następnie mieszamy z ugotowaną kaszą. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na łyżce oliwy, solimy, dusimy, aż odparuje płyn z pieczarek, dodajemy do kaszy, boczku i cebuli, mieszamy z pokrojonym w kostkę kurczakiem, doprawiamy do smaku; całość przekładamy do nasmarowanej oliwą formy do pieczenia, posypujemy tartym serem i wstawiamy do piekarnika (nagrzanego do 200° C) na 25-30 minut.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund