Mini pancake z łososiem, burakiem piklowanym, grapefruitem

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka zsiadłego
  • 100 g masła
  • olej do smażenia
  • proszek do pieczenia
  • 4 buraki
  • ocet jabłkowy
  • 2 łyżki cukru
  • kminek mielony
  • sól
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 200 g łososia wędzonego na ciepło
  • 4 grapefruity czerwone
  • 1 kremowy serek homogenizowany naturalny
  • kiełki rzodkiewki

Jak przygotować:

Z mąki, żółtek, mleka zsiadłego, szczypty soli oraz odrobiny proszku do pieczenia przygotowujemy ciasto, dodajemy ubitą pianę z białek. Z ciasta smażymy na oleju małe racuszki. Buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry i zalewamy octem, dodajemy cukier, kminek, cebulę drobno pokrojoną i sól. Odstawiamy, aby buraki zamarynowały się przez godzinę (im dłużej tym lepiej). Kiedy buraki zrobią się szkliste, układamy dowolną kompozycję na talerzu, skrapiamy kropkami białego sera, dodajemy racuszki, kawałki łososia i cząstki grapefruita.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund