Polędwiczka wieprzowa z cytrusową kaszą jęczmienną grubą

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej grubej
  • 2 szt. trawy cytrynowej
  • 10 szt. brukselki
  • 2 szt. pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szt. polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1 granat
  • 1 czerwona cebula
  • olej do smażenia
  • kiełki słonecznika lub zielonego groszku

Jak przygotować:

Polędwiczkę wieprzową oprószamy kuminem, czarnym pieprzem, obsmażamy na złoty kolor na patelni. Podsmażoną polewamy miodem wymieszanym z sokiem z pomarańczy, obok kładziemy cząstki pomarańczy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego, aby się dopiekła. W rondlu rozgrzewamy olej, przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy kaszę. Chwilę smażymy dodajemy trawę cytrynową, podlewamy 2,5 szklankami wody gorącej i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy kasza będzie robić się miękka dodajemy pokrojoną w cienkie paski brukselkę. Doprawiamy pieprzem, solą. Polędwiczkę podajemy z kaszą, którą przed podaniem mieszamy z ziarnami granatu. Dekorujemy cząstkami pomarańczy i kiełkami słonecznika lub zielonego groszku.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund