Pieczone brokuły z płatkami corn flakes pełnoziarnistymi, serkiem mascarpone i papryką

Składniki:

  • 2 pęczki świeżych brokułów
  • 4 łyżki płatków corn flakes pełnoziarnistych
  • 400 g sera mascarpone
  • 4 szt. czerwonej papryki
  • 100 ml oliwy
  • 50 ml octu jabłkowego
  • koperek
  • sól
  • pieprz czarny
  • 100 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki miodu

Jak przygotować:

Paprykę układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C na ok. 40 min. Upieczoną paprykę przykrywamy folią, odparowujemy, zdejmujemy skórę i zalewamy oliwą, octem, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy pokrojony koperek. Brokuły skrapiamy oliwą, układamy na papierze pergaminowym, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C na ok. 10-15 min., pieczemy aż korony brokułów staną się lekko złote. Ser mascarpone doprawiamy delikatnie solą. Na talerzu rozsmarowujemy porcje sera mascarpone, układamy upieczone brokuły, zamarynowaną paprykę, posypujemy orzechami laskowymi w miodzie i posypujemy na koniec chrupiącymi płatkami corn flakes pełnoziarnistymi.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund