Falafel z zielonego groszku z płatkami kukurydzianymi i majonezem chilli

Składniki:

  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 cebula
  • kmin rzymski mielony
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżka suszonych płatków papryki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • sól
  • biały mielony pieprz
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • płatki kukurydziane
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 100 g ziarna kukurydzy
  • 2 łyżki miodu
  • roszponka
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka miodu
  • Sok z 1 cytryny
  • sól

Jak przygotować:

Zielony groszek mrożony zalewamy wrzącą wodą, dodajemy sól, szczyptę cukru i gotujemy 2-3 min. Po zagotowaniu hartujemy w zimnej wodzie. Zimny, miksujemy pozostawiając 2 łyżki, wraz z posiekaną natką pietruszki, kolendrą w ziarnach, zieloną kolendrą, kuminem, pieprzem białym i solą. Dodajemy na koniec pokrojoną w kostkę cebulę, proszek do pieczenia i płatki suszonej papryki. Jeżeli masa będzie za rzadka, możemy dodać garść zgniecionych płatków kukurydzianych. Masę odstawiamy na chwilę do lodówki. Kukurydzę karmelizujemy na miodzie. Rzodkiewki kroimy w cienkie plastry. Z masy groszkowej robimy łyżką małe porcje, każdą obtaczamy w zgniecionych pozostałych płatkach kukurydzianych i smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Majonez miksujemy z papryczką chili, dodajemy miód, sok z cytryny i śmietanę. Doprawiamy solą. Usmażony falafel podajemy z majonezem, roszponką, karmelizowaną kukurydzą. Dekorujemy plasterkami rzodkiewki.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund