Chrupiące bagietki

Składniki:

  • ok. 550 g mąki tradycyjnej luksusowej
  • 50 g mąki tradycyjnej poznańskiej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła

Jak przygotować:

Połowę wody mieszamy z połową mlekiem, drożdżami i cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki, odstawiamy na 15 min. Po tym czasie dodajemy masło i resztę płynów, stopniowo dosypujemy mąkę, ciasto wyrabiamy, najlepiej na początku mikserem a potem rękoma. Po ok. 10 min. ciasto odkładamy do wyrośnięcia, tak aby podwoiło objętość. Po tym czasie dzielimy je na 4 części, lepimy zgrabne bagietki i odstawiamy do wyrośnięcia, wyrośnięte bagietki delikatnie obsypujemy mąką, przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok. 20 min. w 230 st. C.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund