Małe babeczki drożdżowe z lukrem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej luksusowej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 g masła
  • 70 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 5 jajek
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • garść rodzynków
  • lukier:
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować:

Drożdże mieszamy z mlekiem, dwoma łyżkami cukru i mąki, zaczyn odstawiamy na 20-30 min. aż podwoi swą objętość. Po tym czasie łączymy go z pozostałymi składnikami, dodajemy je stopniowo: odrobina mąki, jajko, masło i cukier. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do ręki, dodajemy rodzynki i przekładamy do małych foremek wysmarowanych masłem i obsypanych wcześniej mąką. Odstawiamy na 40 min., aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wstawiamy babeczki do piekarnika o temperaturze 190 st. C na ok. 30 min. (w zależności od wielkości foremek czas pieczenia może się zwiększyć lub zmniejszyć o ok. 5 min.). Po upieczeniu polewamy je lukrem przygotowanym z cukru i soku z cytryny.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund