Kasza gryczana z grillowanym awokado i salsą z mango, chili i granatem

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 1 dojrzale awokado
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 owoc granatu
  • 1-2 zielone chili
  • limonka
  • listki kolendry
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

Jak przygotować:

Mango i paprykę kroimy w kosteczki a cebule w jeszcze mniejsze kawałki, usuwamy pestki z papryczek i drobno siekamy. Lekko zgniatamy owoc granatu, ostrożnie przepoławiamy i nad miską stukamy w niego łyżką, aż powypadają pestki. Mieszamy razem mango, paprykę, chilli, cebulę, dodajemy pestki z 1/2 granatu, listki kolendry, sok z 1/2 limonki, a następnie doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po ugotowaniu możemy dodać troszkę oliwy i wymieszać. Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową.

Przepoławiamy awokado, wyjmujemy pestkę, skrapiamy lekko sokiem z limonki, delikatnie natłuszczamy oliwą, umieszczamy awokado skórką do góry na grillu/patelni grillowej i pozostawiamy na parę minut. Wypełniamy awokado kaszą gryczaną z dodatkiem salsy, resztę kaszy delikatnie mieszamy z salsą i serwujemy z grillowanym awokado.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund