Naleśniki z pastą z pieczonego buraka i serem kozim

Składniki:

    Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki (np. specjalnej do naleśników)
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

  • Pasta z buraka:
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 1 burak
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz

  • Nadzienie:
  • ser kozi
  • liście roszponki i rukoli
  • gęsty ocet balsamiczny
  • garść słonecznika łuskanego

Naleśniki:

Miksujemy mikserem wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy ciasto na ok. 20-25 min. Smażymy obustronnie na delikatnie natłuszczonej patelni


Pasta z buraka:

Buraka myjemy, obieramy, kroimy na kawałki, natłuszczamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem, owijamy w folię aluminiową lub papier do pieczenia i kładziemy na blasze wraz z nieobranym ząbkiem czosnku. Pieczemy w piekarniku 180 st. C aż całość będzie miękka (ok. 20-25 min.). Miksujemy buraki z obranym ząbkiem czosnku, ciecierzycą i oliwą na gładką masę (oliwy dodajemy stopniowo, aby pasta była gęsta, ale wilgotna), do smaku skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem.


Nadzienie:

Każdy naleśnik smarujemy pastą z buraka, posypujemy liśćmi rukoli i roszponki, pokruszonym serem kozim, podprażonym na suchej patelni słonecznikiem i zamykamy na pół. Całość polewamy octem balsamicznym.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund