Granola kukurydziana z deserem kokosowo-owocowym

Składniki:

  • 2 łyżki płatków kukurydzianych
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 1-2 łyżki suszonej żurawiny
  • parę łyżek płynnego miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • serek mascarpone
  • garści truskawek
  • garść borówek amerykańskich
  • listki mięty lub melisy do dekoracji

Jak przygotować:

Płatki kukurydziane i orzechy laskowe delikatnie rozdrabniamy (np. w moździerzu). Na patelni podgrzewamy olej kokosowy, dodajemy płatki kukurydziane, owsiane, migdałowe, orzechy laskowe oraz 2 łyżki miodu, mieszamy i prażymy do uzyskania lekko brązowo-złotego koloru, pod koniec dosypujemy żurawinę. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Serek mascarpone możemy wymieszać z łyżką miodu (opcjonalne).

Warstwa truskawkowa: pół mocno schłodzonego mleczka kokosowego ubijamy, mieszamy z pół opakowania mascarpone, parę truskawek miksujemy z miodem (ilość miodu w zależności od upodobań) i wszystko mieszamy. Podobnie tworzymy warstwę z borówek amerykańskich. Obie chłodzimy w lodówce. Przekładamy warstwy granoli kukurydzianej z owocowymi. Dekorujemy cząstkami owoców i listkami mięty lub melisy.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund