Penne ze szpinakowym pesto i roladkami z bakłażana

Składniki:

  • 200 g makaronu penne

  • Pesto:
  • ok. 1 szklanki ubitych świeżych liści szpinaku
  • 1,5 łyżki orzeszków piniowych
  • 1,5 łyżka pokruszonych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • parę kropel soku z cytryny
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz

  • Roladki
  • 1 bakłażan
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie
  • 1/2 opakowania fety
  • ząbek czosnku

Pesto:

Pokruszone orzechy i orzeszki piniowe lekko prażymy na suchej patelni. Liście szpinaku z pokrojonym czosnkiem, orzechami, serem i odrobiną oliwy rozdrabniamy za pomocą blendera, stopniowo dodając oliwę z oliwek do uzyskania pożądanej konsystencji (gęstej, ale wilgotnej) . Do smaku doprawiamy cytryną, solą i pieprzem.


Roladki:

Umytego bakłażana kroimy w podłużne, dość grube plastry. Plastry z bakłażana solimy i odstawiamy na ok. 20 min., a następnie płuczemy i osuszamy (sól wyciągnie gorycz w postaci „rosy” na powierzchni plastrów) Przygotowujemy farsz: rozdrabniamy widelcem fetę, kroimy czosnek w cienkie plasterki, pomidorki na małe kawałki i dokładnie mieszamy, doprawiając mielonym pieprzem. Plastry bakłażana grillujemy do miękkości. Na każdy plaster, do połowy jego długości, nakładamy farsz i dość ciasno zwijamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, polewamy pesto, układamy na talerzu wokół roladek, posypujemy parmezanem.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund