Klasyczny makaron z leśnymi grzybami

Składniki:

  • ok. 80-100 g makaronu penne
  • 4-5 prawdziwków
  • 200 g kurek
  • masło
  • pół pęczka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • sól, pieprz
  • ok. 40ml białego wina (opcjonalnie)
  • starty parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie opłukujemy i czyścimy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oczyszczone prawdziwki kroimy na mniejsze części. Kurek nie kroimy, chyba że mamy większe okazy. Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni (uważamy, by się nie spaliło). Wrzucamy posiekany czosnek i cały czas mieszamy, aby się nie spaliło. Po chwili wrzucamy grzyby i podsmażamy, aż się zezłocą i zmiękną. Dolewamy wino i czekamy aż odparuje. Dodajemy posiekaną pietruszkę. Na koniec solimy i pieprzymy. Dodajemy makaron i na patelni dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy dodać starty parmezan.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund