Pieczone roladki z piersi kurczaka nadziewane kaszą gryczaną z suszonymi śliwkami podawane z sosem z natki pietruszki

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 150 g kaszy gryczanej prażonej
  • 150 g suszonych śliwek bez pestek
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • Sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę na sypko w osolonej wodzie. Namaczamy śliwki przez 15 min., a następnie odsączamy i siekamy, mieszamy ze śmietaną oraz kaszą, doprawiamy solą i pieprzem. Oczyszczamy piersi i pojedyncze rozbijamy cienko. Nakładamy farsz na piersi, które należy szczelnie zawinąć w rulony z foli aluminiowej (jak cygaro) a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 30-35 min. Wyjmujemy roladki, rozwijamy z folii i kroimy, a następnie podajemy z dodatkami.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund