Tarta z kaszy jęczmiennej z grillowanym kurczakiem curry oraz czarnymi oliwkami

Składniki:

    Ciasto:
  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 150 g kaszy jęczmiennej średniej
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g czarnych oliwek
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki curry
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ciasto:

Zimne masło szatkujemy, dodajemy pozostałe składniki i siekamy nożem. Mieszamy, wyrabiamy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wkładamy do formy. Nakłuwamy ciasto widelcem, a następnie pieczemy przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 min. Ściągamy folię i podpiekamy jeszcze kilka minut, a następnie dodajemy nadzienie.

Nadzienie:

Oczyszczamy pierś z kurczaka, kroimy w kostkę. Mieszamy 2 łyżeczki curry z 2 łyżkami oliwy i zalewamy kurczaka. Rozgrzewamy patelnię grillową (może być w zastępstwie normalna, gdy takiej nie mamy pod ręką) i smażymy na niej kurczaka. Płuczemy kaszę jęczmienną, a następnie wsypujemy do garnka. Dodajemy do garnka z kaszą masło i zalewamy wodą w stosunku litr wody na szklankę kaszy, a następnie dodajemy łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 min., aż do miękkości kaszy. Odcedzamy kaszę i studzimy. Obieramy cebulę i czosnek, drobno siekamy, a następnie podsmażamy na łyżce oliwy. Kroimy w plasterki oliwki i szatkujemy drobno natkę pietruszki. Mieszamy jajka, białko ze śmietaną, łyżeczką curry, solą i pieprzem do smaku. Mieszamy kaszę, kurczaka, oliwki, pietruszkę, cebulę, czosnek, masę śmietanowo-jajeczną. Gdy ciasto się podpiecze, wykładamy farszem i pieczemy ok. 30-40 min. Podajemy na ciepło lub po ostudzeniu.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund