Papryka faszerowana mięsem i płatkami owsianymi

Składniki:

  • 10 szt. papryki czerwonej podłużnej
  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g sera mozzarella tarta
  • cebula
  • 2 jajka
  • 100 g żurawiny suszonej
  • gałka muszkatołowa
  • kminek
  • cynamon
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg pomidorów polskich podłużnych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 marchwie
  • olej do smażenia
  • liść laurowy

Przygotowanie:

Z ww. składników przygotowujemy farsz do papryki, dokładnie mieszamy aż masa zacznie tworzyć zwartą całość. Masą wypełniamy papryki i wstawiamy do naczynia żaroodpornego z sosem pomidorowym. Przed podaniem papryki posypujemy dodatkowo serem i jeszcze raz zapiekamy.

Sos:

Na oleju przesmażamy czosnek, cebule, dodajemy marchew i chwilę smażymy, następnie dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem, liściem laurowym. Po kilku minutach sos możemy zmiksować.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund