Kolorowy makaron w sosie paprykowym

Składniki:

  • 200 g ugotowanego al dente makaronu kolorowego rurki
  • 300g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 kolorowe papryki
  • 4 pomidory malinowe obrane ze skórki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 grillowana papryka konserwowa
  • szczypta przyprawy wędzona papryka
  • szczypta suszonych pomidorów w przyprawie
  • zielona pietruszka
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta cukru brązowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z dodatkiem chili

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy aż będzie gotowe. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki, suszone pomidory w przyprawie i posypujemy przyprawą wędzona papryka, dalej podsmażamy. Dodajemy drobno pokrojone pomidory i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy grillowaną paprykę, przecier pomidorowy i zielona pietruszkę. Połowę sosu miksujemy ręcznym blenderem. Łączymy z resztą sosu, dodajemy makaron i podajemy gorące.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund