Kokardki z pieczonym łososiem, klolendrą i granatem

Składniki:

  • 100 g ugotowanego al dente makaronu kokardki
  • 200 g łososia świeżego bez skóry
  • 1 cebula
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • 1 zielony ogórek
  • pęczek kolendry
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • odrobina czarnego sezamu
  • sól, pieprz
  • pół granata
  • 2 limonki
  • szczypta cukru trzcinowego
  • oliwa cytrynowa (około 2 łyżki)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • garść rukoli

Przygotowanie:

Łososia myjemy, solimy i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na folii aluminiowej. Obkładamy go drobno posiekaną cebulą, pietruszką zieloną, kropimy sokiem z limonki i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Makaron umieszczamy w misce, w której będziemy podawać sałatę. Kroimy ogórka zielonego i dodajemy do miski wraz z pomidorami koktajlowymi przeciętymi na połówki. Gdy łosoś się upiecze kroimy go na drobniejsze kawałki i dodajemy do sałaty. Całość kropimy sokiem z limonki, oliwą cytrynową rozrobioną z cukrem palmowym i sosem sojowym. Dodajemy pęczek kolendry posiekanej, czarny sezam i na sam koniec posypujemy ziarenkami granatu i rukolą. Sałatkę jemy na zimno lub na ciepło.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund