Łazanki z pieczonym burakiem, rukolą i słonecznikiem

Składniki:

  • 200 g ugotowanego al dente makaronu typu łazanki
  • 4 buraki
  • cytryna
  • ocet balsamiczny (4 łyżki)
  • oliwa z oliwek (6 łyżek)
  • 4 łyżki prażonego słonecznika
  • pół opakowania rukoli
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraki dokładnie umyć, posolić, i każdego ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Posolić, popieprzyć i polać 1 łyżką oliwy oraz 1 łyżką octu. Wsadzić do piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Następnie ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce lub szatkownicy. Podsmażyć je na 1 łyżce oleju. Dodać makaron i wymieszać. Na sam koniec dodać słonecznik i rukolę, wymieszać i podawać na ciepło lub na zimno w formie sałaty.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund