Chaczapuri gruzińskie, czyli drożdżowe z serem z patelni

Składniki:

  • ciasto:
  • 1 kg mąki tortowej
  • 60 g drożdży
  • 250 ml wody
  • 100 ml kefiru
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka soli
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżka cukru
  • farsz:
  • mozzarella w zalewie - 2 sztuki
  • 1 bryndza owcza
  • 120 g sera feta (twardego)
  • białko - 2 sztuki
  • 250 g sera białego (niemielony)
  • 100 g masła
  • czarny pieprz

Jak przygotować:

Ciasto
Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i podgrzanego mleka przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy do rozczynu pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy.

Farsz
Mozzarellę kroimy w drobną kostkę, łączymy z pokruszoną fetą, bryndzą owczą, serem białym białkiem oraz pieprzem. Farsz wykładamy na porcje rozwałkowanego ciasta, sklejamy robiąc kulę i dociskamy ręką tak aby powstały nam placki. Powstałe placki kładziemy na rozgrzaną suchą patelnię i smażymy z dwóch stron. Przed podaniem wierzch ciasta smarujemy masłem i podajemy.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund