Smażone kokardki z mascarpone i sosem z owoców leśnych

Składniki:

  • 200 g makaronu kokardki
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mieszanych owoców leśnych (świeżych lub mrożonych poza sezonem)
  • 1 laska wanilii
  • 1-2 łyżeczek mielonych migdałów
  • 1 l oleju do smażenia
  • 50 g cukru
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Makaron al dente gotujemy w osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Świeże owoce płuczemy pod bieżąca wodą. W rondelku podgrzewamy ok. 4 łyżki wody i cukier, kiedy się rozpuści, wrzucamy owoce, gotujemy na wolnym ogniu ok. 4 min., delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy mielone migdały, żeby lekko zagęścić sos. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i rdzeniem wanilii, miksujemy chwile aż serek nabierze kremowej konsystencji. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i partiami smażymy ugotowane kokardki, zajmie to ok. 2-3 min., przekładamy kokardki na ręczniki papierowy, oprószamy cukrem pudrem. Do miseczek nakładamy serek, polewamy go sosem z owoców, na wierzchu układamy usmażone kokardki.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund