Zapiekanka z sosem dyniowo-serowym i szałwią

Składniki:

  • 400 g makaronu rurki kolorowe
  • ok. 4 szklanki pokrojonej i obranej dyni
  • 120 g sera gorgonzola
  • 250 g sera mozzarella
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 mniejsza cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • pęczek świeżej szałwii
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • czerwony pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, kawałki obranej dyni pieczemy do miękkości ok. 40 min. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Upieczoną dynię miksujemy na pure z gorgonzolą, jajkiem, mlekiem. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, kiedy zmięknie dodajemy pure z dyni i dolewamy bulion, stopniowo (możliwe, że nie zużyjemy całego bulionu), dodajemy przyprawy. Na dnie tortownicy rozsmarowujemy ok. 1/2 szklanki dyniowego pure, ustawiamy ugotowane ragatoni na sztorc, zalewamy pozostałym sosem, na wierzchu układamy plastry mozzarelli, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 25 min. Kiedy makaron się zapieka, na maśle podsmażamy na chrupko listki szałwii, dekorujemy nimi zapiekankę, oprószamy młotkowanym czerwonym pieprzem.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund