Świderki z sosem ze świeżych pomidorów i kruszonką z szynki

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki
  • 10 plastrów długo dojrzewającej szynki
  • 3 duże, dojrzałe pomidory
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pomidory należy sparzyć poprzez zanurzenie ich we wrzątku, następnie w lodowatej wodzie, obieramy skórę i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dużą kostkę. Plastry szynki układamy na papierze do pieczenia i suszymy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 8-10 min., szynka powinna stać się chrupiąca, wyjmujemy z piekarnika. Szalotki i czosnek siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, kiedy zmięknie, dodajemy pokrojone pomidory, chwilę przesmażamy, dolewamy bulion, dodajemy tymianek, koncentrat i gotujemy bez przykrycia ok. 25 min., sos powinien zgęstnieć, następnie usuwamy tymianek i miksujemy sos, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie cukrem – jeśli pomidory są za kwaśne. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Podsuszoną w piekarniku szynkę mielimy malakserem na grube okruchy. Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym sosem, posypujemy szynką i świeżym tymiankiem.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund