Kaszotto z dyni

Składniki:

  • 2 szklanki suchej kaszy jęczmiennej grubej, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie
  • 3 szklanki purée z dyni
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej + do posypania
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki
  • świeże oregano lub pietruszka
  • kilka łyżek oleju z pestek winogron
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do garnka razem z papryką wędzoną i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę razem. Na sam koniec dodajemy kaszę i dokładnie mieszamy, wlewamy połowę bulionu i delikatnie mieszamy. Gotujemy przez ok. 15-20 min. na małym ogniu, co jakiś czas dolewając pozostały bulion. Kiedy kasza wchłonie całość i będzie miękka, dodajemy dynię i bardzo delikatnie mieszamy ją z kaszą. Doprawiamy papryką słodką, ostrą, gałką oraz solą do smaku. Podajemy posypane wędzoną papryką i świeżymi ziołami.
Purée z dyni: dynię kroimy na pół, następnie kładziemy na blasze piekarnika skórą do dołu i pieczemy w skorupie w 200 st. C przez ok. godzinę lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usuwamy pestki, a potem wydłubujemy łyżką miąższ z dyni i miksujemy go blenderem na gładkie purée. Można zużyć od razu, a można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku i wykorzystać na przykład do koktajlu z dynią lub do dyniowych placuszków.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund