Świderki z pesto z jarmużu z pieczonymi burakami

Składniki:

  • 250 g makaronu świderki
  • 4 małe buraczki
  • sól
  • czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • Pesto:
  • 1 pęczek jarmużu / 1 czubata szklanka pociętego na paski jarmużu
  • 1/4 szklanki nerkowców
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Buraczki szorujemy, owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 min. do czasu, aż będą miękkie. W międzyczasie przygotowujemy pesto. Jarmuż bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Tniemy na drobne paski i w blenderze lub moździerzu ucieramy ze wszystkimi składnikami oprócz oleju. Bardzo ważne jest, aby jarmuż wcześniej pociąć i jak najkrócej rozdrabniać go blenderem – wtedy pesto jest bardziej aromatyczne. Do grudkowatej pasty powoli wlewamy olej do momentu, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. W osolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, następnie przelewamy go zimną wodą i dokładnie mieszamy. Tak zahartowany makaron wkładamy znowu do garnka, w którym się gotował i dodajemy pesto. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na niedużym ogniu. Upieczone buraczki wyjmujemy z piekarnika, rozwijamy z folii, obieramy i kroimy w kostkę. Gorący makaron wykładamy na talerze, na każdą porcję nakładając upieczone buraczki. Przed podaniem oprószamy solą, czarnym pieprzem i skrapiamy dobrą oliwą.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund