Warkocz z pastą z pieczonym czosnkiem

Składniki:

    Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pełne ziarno 3 zboża
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
  • dwie łyżeczki suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Pasta:
  • 1 puszka białej fasoli lub 1/2 szklanki suchej fasoli namoczonej i ugotowanej do miękkości
  • 1 główka czosnku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Nie obieramy główki czosnku, a jedynie odcinamy wierzchnią część w taki sposób, aby widoczne były wszystkie ząbki czosnku. Delikatnie smarujemy odrobiną oliwy i pieczemy przez ok. 20-30 min., pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykrywamy czosnek kawałkiem folii aluminiowej i dopiekamy do czasu, aż będzie miękki. Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy miksera zwarte, odchodzące od dłoni ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrastania na przynajmniej 1/2 godziny. Upieczony czosnek studzimy. Gałązkę rozmarynu oskubujemy z liści, listki dokładnie siekamy, a następnie w moździerzu lub w naczyniu blendera ucieramy razem z oliwą. Czosnek wyciskamy z łupin, dodajemy do oliwy razem z resztą składników i ucieramy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem, odstawiamy. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Następnie rozsmarowujemy cienką warstwę pasty z fasoli i zawijamy wzdłuż dłuższego boku w struclę. Nacinamy wzdłuż, tak aby otrzymać dwa ogony, a następnie zaplatamy je i łączymy w wieniec. Tak uformowane ciasto zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Posypujemy mąką lub polewamy mlekiem, wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez ok. 30 min.

Warto wiedzieć

Porady kulinarne

Podczas zapiekania lasagne lub cannelloni najlepszym sposobem, aby nie wysuszyć potrawy, jest wstawienie na dolną półkę w piekarniku naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda sprawi, że danie zachowa odpowiednią wilgotność.

Gotując wodę na makaron, należy pamiętać, by posolić ją dopiero, gdy będzie wrząca. Posolona wcześniej woda potrzebuje więcej czasu, aby się zagotować.

Porady kulinarne

Makaron nie powinien się tłoczyć w garnku. Najlepiej 100 g makaronu ugotować w 1l wody , zaś do gotowania 400 g produktu wybrać większy garnek i ok. 4 l wody. Makaron będzie się swobodnie poruszał, równo się ugotuje i się nie poskleja. Warto pamiętać także, aby go mieszać podczas gotowania.

Ciekawostki o makaronie

Produkty zbożowe są podstawowym składnikiem codziennej diety, a pierwsze ziarna, pochodzące z dziko rosnących zbóż zostały zebrane ok. 11 tysięcy lat temu.

Największą porcję makaronu ugotowano w 2010 roku we włoskiej restauracji Buca Di Beppo w Kalifornii. Waga miski z makaronem to dokładnie 6253 kg, czyli ponad 6 ton. W Japonii z kolei w tym samym roku wyprodukowano makaron o rekordowej długości 3776m, a co zaskakujące to również Japończyk - Takiru Kobayashi od 2011 roku jest rekordzistą w jedzeniu makaronu. Potrafi zjeść 100g w 45 sekund